WHMCS نام یک اسکریپت تجاری است که با استفاده از آن میتوان یک سایت هاستینگ یا فروش هاست و دامنه راهاندازی کرد. به این دلیل میگویم تجاری است، چون رایگان نیست! این اسکریپت با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شده و در اصل کار حسابداری و تحویل سرویس به مشتری را انجام میدهد. WHMCS تقریباً تمامی کارها را به صورت خودکار انجام میدهد. مگر اینکه به دلیل بروز خطاهای غیر منتظره، نیاز باشد تا کارمندان مشکل را بررسی کنند و آن را رفع نمایند.
نباید فراموش کرد که WHMCS خود هیچ محصولی در ابتدا برای فروش ندارد. به عبارتی دیگر از این نرم افزار میتوان برای راهاندازی نوعی از فروشگاه با عنوان هاستینگ استفاده کرد که پس از آن باید محصولات را به آن اضافه نمود. به همین دلیل سامانهٔ WHMCS را میتوان به دیگر نرم افزارهای تحت وب، از جمله کنترل پنلها و سرورهای مختلف متصل کرد، تا محصول از روی آن سرورها به مشتری تحویل داده شود.
تقریباً میتوان با اطمینان کامل گفت که بیش از ۹۰ درصد سایتهای فروش هاست و دامنه، از WHMCS استفاده میکنند. که دلیل اصلی آن دارا بودن تمامی امکانات لازم برای فروش این چنین محصولات، همچنین پشتیبانی از زبان فارسی و واحد پول ایرانی است.
به طور کلی WHMCS از سه قسمت عمده تشکیل شده. یک قسمت که مخصوص مدیران و کارمندان سایت است، که برای انجام تنظیمات و مدیریت سرویسهای مشتریان و پاسخگویی به سوالات آنها باید وارد آن بخش شوند (این قسمت در تصویر بالا مشخص است). یک قسمت هم برای کاربران و مشتریان سایت است که برای مدیریت کردن سفارشها و صورتحسابهای خود باید وارد آن شوند و از قبل باید ثبت نام کرده باشند. یک بخش هم برای تمامی بازدید کنندگان سایت است که ممکن است بعد از آن در سایت ثبت نام کنند و تبدیل به مشتری شوند.
برای اینکه با روال کاری WHMCS بیشتر آشنا شوید، مراحل کار استفاده از WHMCS از دید مدیر فروشگاه را خدمت شما عرض خواهم کرد.
مراحل راه اندازی هاستینیگ با WHMCS
در اولین قدم باید یک فضای میزبانی تهیه کرده باشید که این فضا میتوان یک فضا از سرور اختصاصی خودتان باشد. یا آن را از جایی خریداری کرده باشید. شما قادر به استفاده از یک هاست معمولی که از PHP و MySQL پشتیبانی میکند هم هستید. ولی حتما باید دقت داشته باشید که روی این هاست باید ioncube Loader نصب شده باشد. این یک نرم افزار است که روی وبسرور نصب میشود و باعث میشود فایلهای کد شدهٔ PHP برای اجرا از حالت کد خارج شوند.
بعد از آن باید مراحل نصب WHMCS را طی کرد که بسیار ساده و راحت است. باید اسناد WHMCS را روی هاست بریزید و پایگاه دادهٔ آن را هم ایجاد کنید و سپس نصاب آن را اجرا کنید. بقیهٔ مراحل توسط خود WHMCS انجام میشود.
بعد از اینکه نصب WHMCS به پایان رسید، میتوانید به عنوان مدیر ارشد وارد بخش مدیریت سایت شده و انجام تنظیمات مهم آن را به دست بگیرید. از جمله مهمترین تنظیماتی که باید انجام دهید تا فروشگاه شما به درستی کار کند، بدین قرارند:
- تنظیمات عمومی مثل تاریخ، زمان، ساعت و مقادیر پیشفرض
- تنظیمات مربوط به موارد امنیتی که بسیار مهماند که به درستی انجام شوند.
- تنظیمات مربوط به درگاه پرداخت که مشتری بتواند مبلغ با بواسطهٔ آن به حساب بانکی شما واریز کند.
- تنظیمات مربوط به ثبت کنندهٔ دامنه، که مشتری بتواند دامنهٔ خود را جستجو کرده و آن را ثبت کند.
- اضافه کردن محصول یا محصولات جدید به صورت گروهبندی شده، که مشتری میتواند آن را سفارش داده و بعد از پرداخت صورت حساب مربوط به آن، محصول را حتی به صورت خودکار تحویل بگیرد.
در استفاده از WHMCS دست شما برای فروش فضای میزبانی و سرور به قدری باز گذاشته شده و به قدری گزینهٔ تنظیماتی وجود دارد، که بدون نیاز به درگیر شدن با مسائل فنی قادرید از این راه کسب درآمد کنید.
WHMCS حتی برای راهاندازی انواع دیگر فروشگاهها، مثل فروشگاه فروش فایل هم مورد استفاده قرار میگیرد. افزونهها و قابلیت توسعهای که دارد، باعث شده تا برای هر نوع نیازی پاسخی داشته باشد و توسعه دهندگان بهتر بتوانند روی آن کار کنند و ایدهٔ خود را عملیاتی کنند.
جمع بندی
با توضیحاتی که در این مقاله راجع به WHMCS خدمت شما تقدیم شد، الان باید فهمیده باشید که با این اسکریپت میتوان یک فروشگاه کامل و حرفهایِ فروش هاست و دامنه و سرور و دیگر محصولات جانبی راهاندازی کرد. البته برای کار کردن با WHMCS نیاز به کمی دانش فنی است که ما سعی میکنیم این دانش را در قالب مقالات آموزش مختلف و همچنین ویدیوهای آموزشی به زبان فارسی تقدیم شما عزیزان و همراهان سایت وبنولوژی کنیم.
در ضمن، بستهٔ آموزش WHMCS به صورت جامع و ویدیویی برای شما فارسی زبانان عزیز تولید شده است. فهرست ویدیوهای آن را حتما مشاهده کنید.
بسیار مفید و آموزنده.!
ممنون از زحمات شما.