هاست همان عبارت انگلیسی Host، به معنای میزبان است. هاست به معنای فضایی است که یک سرویس دهنده به شما میدهد تا بتوانید سایت خود را روی آن بنا کنید. در مثال عمومی، هاست مثل یک زمین است که شما برای ساخت ساختمان اجاره میکنید. تهیه کردن هاست دارای قید زمانی است. یعنی شما ظرف مدتی میتوانید از امکانات هاست استفاده کنید که پول آن را پرداخت نمایید. شرکتهای مختلفی هستند که به صورت برخط به راحتی میتوانید هاست خود را از آنها تهیه کنید.
در واقع هاست چیست؟
پس اولین قدم برای راه اندازی سایت، این است که یک هاست مناسب تهیه کنید. البته باید همین جا اشاره کرد که معادل هاست در فارسی، فضای میزبانی است که سعی میشود، برای پاس داشتن پارسی، از الان به بعد از این معادل استفاده کنیم.
اما هاست چیست؟ هاست یک رایانه است که به طور همیشگی به شبکۀ جهانی اینترنت متصل است. این رایانه دارای سیستم عامل و همچنین نرمافزارهای خاصی است، تا بتواند نیازهای بازدیدکنندگان سایتها را فراهم کند. همچنین باید به قدر کافی چابک و سبک باشد. از نظر امنیتی هم به دلیل اینکه همیشه در خطر حمله قرار دارد، باید تدابیر امنیتی سختی را در نظر داشته باشد.
حتی شما رایانۀ خود را هم میتوانید به یک هاست تبدیل کنید. اما این کار هزینه و زمان زیادی را طلب میکند. پس به صرفه است که مبلغی را به یک شرکت ارائۀ دهندۀ فضای میزیانی بدهید و او همۀ امکانات را به صورت یکجا با کیفیت قابل قبول، برای راه اندازی و مدیریت سایت، به شما بدهد.
مشخصات هاست
یک هاست با توجه به مشخصات و ویژگیهایی که دارد سنجیده میشود و بر این اساس قیمتگذاری میگردد. مهمترین مشخصات یک هاست، قدرت منابع سختافزاری و نرمافزاری است که به شما میدهد. دو مورد از مهمترین مشخصات هاستها، میزان فضای داده شده و همچنین پهنای باند مورد نظر است. میزان فضا که کاملاً واضح است. دقیقاً مثل این است که شما میزان فضایی از حافظۀ سخت (hard) رایانۀ خود را به کاری اختصاص دهید. پهنای باند هم، میزان ورودی و خروجی اطلاعات از شبکه و به شبکۀ اینترنت است، که نشان دهندۀ پذیرش میزان خاصی از بازدیدکننده است.
اما یک هاست دارای مشخصات بیشتری هم هست، که در هنگام تهیۀ آن باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید. در قسمتهای بعدی راجع به تک تک مشخصات هاست بیشتر صحبت خواهم کرد. مثلاً سیستم عاملی که روی آنها نصب میشود (ویندوز یا لینوکس) آنها را به دو دستۀ کلی تقسیم میکند، که از مشخصات بسیار مهم یک هاست است.
تهیه هاست
برای تهیۀ هاست معمولاً دو راه پیش رو دارید. البته اگر تازهوارد هستید. یکی استفاده از هاستهای رایگان است و دیگری خرید هاستی است که دارای کیفیت به مراتب بالاتری است. البته خود هاستهای پولی هم با توجه به منابعی که در اختیار شما میگذارند، دارای ارزشهای مختلفی هستند که با توجه به آنها روی آنها قیمتگذاری میشود.
برای تهیۀ یک هاست رایگان، که بهترین کار برای افراد تازهوارد است، میتوانید در موتور جستجو عبارت هاست رایگان را جستجو کنید. احتمالاً با مواردی برخورد خواهید کرد که بتوانید از آنها استفاده کنید. البته سرویسهای خارجی هم وجود دارد که در ابتدا به صورت رایگان خدمات خود را به صورت هاست ارائه میدهند که برای استفاده از آنها باید عبارت Free host را جستجو کنید. در آینده سعی میکنم راجع به آنها و نحوۀ استفادۀ هر کدام توضیحات تکمیلی را خدمت شما عرض کنم، که راه را تا جایی که میتوانم برای شما هموار کنم.
اما هاستهای پولی، با اینکه دارای هزینه هستند، ولی برای کسانی که پایداری برای آنها مهم است، بسیار حائز اهمیتند. پیشنهاد میشود کارهای اساسی خود را روی هاستهای رایگان برپا نکنید، چرا که در آیندهای نزدیک حتماً ضرر خواهید کرد. البته خود هاستهای رایگان هم به محض اینکه احساس شود از منابع سخت افزاری بیش از حد استفاده میکنید، برای شما پولی میشوند و این یک ترفند برای جذب مشتری است که بیشتر شرکتها از آن بهره میبرند.
پس از اینکه شرکت یا گروهی که قرار است از آن هاست سایت خود را تهیه کنید، مشخص کردید، حالا میتوانید در عرض چند دقیقه هاست خود را تحویل بگیرید. این کار به صورت اینترنتی صورت گرفته و به هیچ عنوان زمانبر نخواهد بود. این فرآیند، یعنی تحویل هاست به مشتری، معمولاً به صورت خودکار انجام میشود.
امکانات هاست
یک هاست یا فضای میزبانی وب، فقط شامل یک فضای خالی نیست. بلکه امکانات دیگری هم برای راه اندازی سایت به شما میدهد. البته این به طور کلی است و این امکانات از شرکتی به شرکت دیگر فرق میکند. اما با توجه به رشد این نوع کسب و کار، متعارفی بین تمامی هاستها وجود دارد. مثلاً شما با خرید یک هاست و اتصال دامنه به آن، به راحتی باید بتوانید ایمیلهای مرتبط با آن دامنه را هم بسازید که این کار با استفاده از نرمافزارهای هاست امکانپذیر است.
پس، هاستها دارای نرمافزارهای مدیریتی تقریباً سادهای هم هستند که کار کردن با آن را سادهتر از قبل میکنند. معمولاً به این نرمافزارها پنل گفته میشود، که همان بخش مدیریتی هاست شماست. این نرمافزارها به صورت تحت وب ارائه میشوند. یعنی شما باید به اینترنت متصل شده و با استفاده از مرورگر اینترنتی خود، به نشانی مد نظر هاست خود متصل شوید. در اینجاست که نرم افزار مدیریت هاست شما پدیدار شده و با استفاده از آن میتوانید مبادرت به کنترل فضای میزبانی و سایت خود کنید.
امکاناتی که یک هاست به شما میدهد، معمولاً آن قدر کامل است که بتوانید با آن سایت خود را به راحتی مدیریت کنید. حتی برخی از آنها به شما اجازۀ راهاندازی چند تا سایت هم میدهند که حتماً در اوایل کار باید از این موضوع مطلع شوید. در مورد دیگر امکاناتی که یک هاست میتواند به شما بدهد، در قسمتهای دیگر سایت وبنولوژی بیشتر خواهید خواند.
هزینۀ هاست
از نظر قیمتی، همانطور که گفته شد، باید دید مشخصات هاست چیست. هر چه قدر امکانات و همچنین منابع سخت افزاری و نرم افزاری بیشتر به شما تحویل داده شود، قیمت آن هم بیشتر خواهد شد. همیشه قیمت بالا نشاندهندۀ کیفیت آن نیست. ولی در بیشتر موارد این امر صدق میکند. مثلاً اگر هاستی را تهیه کنید که قیمت آن تقریباً نزدیک به رایگان باشد، در این حالت نباید انتظار آنچنانی از آن داشته باشید.
پشتیباتی هاست
پشتیبانی هاست موردی بسیار حائز اهمیت است. شما از پشتیبانی نمیتوانید راجع به راهاندازی سایت و مباحث تخصصی سوال بفرمایید. ولی پشتیبانی هاست باید در قبال منابعی که به شما وعده داده است، پاسخگو باشد. یعنی اگر گفته میشود، Up-time (میزان درصد از زمانی که هاست شما روشن است) X درصد است، و از این مقدار کمتر بود، میتوانید دلیل آن را از پشتیبانی هاست جویا شوید.
قبل از خرید هاست، بهتر است زمانی را برای جمعآوری اطلاعات لازم بگذارید و سپس دست به کار شوید. پس از اینکه اولین هاستِ خود را برای راهاندازی سایت خریداری کردید، به گذشت زمان به تجربۀ شما افزوده شده و حالا میتوانید به راحتی در تهیۀ زمین ساخت سایت تصمیمگیری نمایید. هنوز خیلی چیزها هست که باید در مورد هاست بدانید.
سلام دستتون درد نکنه من خیلی سایت ها را سرچ کردم اما حضرتعالی مطالب آموزشی را بسیار مختصر و ارزشمند بیان می کنید خواهشمند است ادامه دهید .
بسیار عالی
مختصر و مفید