Server ها رایانه هایی هستند که با قرارگیری در یک موقعیت فیزیکی و با نصب نرم افزارهای خاصی روی آنها، به ارائۀ خدمات به کاربران دیگر روی شبکه می پردازند. از جملۀ این رایانه ها سرورهای وب هستند که در اصل سرویس ها و سایت های اینترنتی روی آنها سوار می شوند. اگر دیگر مقالات آموزشی وبنولوژی را مطالعه کرده باشید، اطلاعات بسیار خوبی راجع به سرورهای وب کسب کردید. این رایانه ها مثل هر رایانۀ دیگری دارای نرم افزاری به نام سیستم عامل هستند. سیستم عامل لینوکس جزء پرکاربردترین سیستم عامل ها روی سرورهای وب می باشد. پس اگر روی یک سرور، لینوکس نصب شده باشد، به آن سرور لینوکس گفته می شود. روی چنین سروری باید کنترل داشت که ما این کنترل را از روش های بسیاری می توانیم انجام دهیم. یکی از این روش ها استفاده از نرم افزار دیگری به نام کنترل پنل است.
کنترل پنل روی سیستم عامل نصب می شود و تمامی کارهایی که ما باید از روش های سخت تر، مثل خط فرمان انجام دهیم را در محیط گرافیکی امکان پذیر می سازد. یکی از این کنترل پنل ها cPanel / WHM نام دارد. این کنترل پنل حتی امکان ساخت بی نهایت کاربر روی سرور را دارد که هر کاربر می تواند از میزان منابعی که در اختیارش قرار داده شده است، برای راه اندازی سایت خود استفاده نماید. اگر شما یک هاست سی پنل خریداری کنید، در اصل در حال استفاده از منابعی هستید که مدیر سرور با همین کنترل پنل در اختیار شما گذاشته است.
از طرف دیگر مدیر سرور که در اصل cPanel / WHM را روی سیستم عامل لینوکس نصب کرده است، به راحتی می تواند از طریق یک محیط، روی همه چیز کنترل داشته باشد و تمامی کاربران را نظاره گر باشد. درست است که مدیر سرور حتی از طریق ورود به محیط خودِ خط فرمان لینوکس و وارد کردن دستورات قادر است اعمال مورد نظر خود را انجام دهد، اما WHM با محیطی که درون مرورگر باز می کند، به سادگی امکان انجام همان کارها را در محیطی بسیار کاربرپسند فراهم می کند. پس سادگی در کنار امکانات پیشرفته تر دلیل استفاده از کنترل پنل cPanel / WHM روی سرور لینوکس است.
امکانات پیشرفتۀ cPanel / WHM
اصولاً cPanel / WHM خود یک مدیر برای سرور است. این مدیر به صورت خودکار روی تمامی سرویس ها و منابع سرور نظارت می کند. اگر یکی از این منابع و نرم افزارهای سرور با مشکل مواجه شود، در کنار گزارش به مدیر سرور، ابتدا سعی در برطرف کردن مشکل به صورت خودکار طبق دستورالعمل های از پیش تعیین شده می کند. اگر جواب نگرفت، هشدارهای متوالی به مدیر سرور می فرستد که فرد وارد عمل شده و مشکل را برطرف کند.
پس این کنترل پنل تنها یک نرم افزار ساده نیست. در اصل مجموعه ای از نرم افزارها برای سرور است که سعی می کند بیشتر کارها را خودکارسازی کند. cPanel / WHM از پیشرفته ترین کنترل پنل ها برای سرورهای وب است که خیلی از مدیران سرور ترجیح می دهند که از آن استفاده کنند.
cPanel یا WHM
کنترل پنلی که در بالا به آن اشاره شد، از نظر کاربری به دو قسمت تقسیم می شود. یک دسته افراد که شامل مدیر سرور هم می شوند، از محیط WHM استفاده می کنند و کاربران خود را مدیریت می کنند. یک محیط دیگری هم به نام cPanel وجود دارد که در اصل همان محیطی است که کاربر نهایی برای استفاده از منابع در اختیار قرار گرفته اش، می تواند از آن استفاده نماید. پس در اصل cPanel و WHM یک نرم افزار است. ولی بسته به اینکه کدام گروه از افراد بالا وارد این کنترل پنل می شوند، نامش فرق می کند. یعنی مدیر اصلی و نمایندگان فروش با محیط WHM سروکار دارند. ولی کاربر نهایی که قصد استفاده از امکاناتش را دارد با cPanel کار می کند.
این کنترل پنل رایگان نیست و برای استفاده از آن باید هزینه اش را پرداخت کنید. هزینۀ آن با توجه به کیفیتی که دارد تقریباً زیاد است. اما یکی از راهکارهای کاهش هزینۀ مدیریت سرور این است که از لایسنس اشتراکی استفاده گردد. این لایسنس ها قیمت بسیار پایین تری نسبت به لایسنس اصلی دارند و کیفیت دقیقاً مشابه دارند. توضیحات بیشتر راجع به لایسنس های اشتراکی را در مقالات دیگر سایت وبنولوژی مطالعه نمایید.
تویضیحات زیادی راجع به cPanel / WHM می توان داد. همچنین برای آموزش جامع آن هم هزاران مقاله می توان نوشت. اما در این مقاله به صورت مقدماتی توضیح داده شده که این نرم افزار چیست و چه کارایی دارد. البته در مواقعی که شما اطلاعات پایه ای راجع به طراحی سایت را هم نداشته باشید، نیاز است به مقالاتی که در این آموزش پیوند داده شدند مراجعه کنید و ابتدا آنها را مطالعه کنید.
۰ دیدگاه