هاست لینوکس پرسرعت سی پنل

FQDN چیست ؟

شما به عنوان مدیر سرور باید با مفهوم و کارایی FQDN آشنا باشید. در آموزش قبلی نحوۀ تعیین Hostname یا همان نام رایانه یا میزبان را یاد گرفتیم. حالا به FQDN می‌رسیم. برای اینکه بتوانیم FQDN را روی سرور تنظیم کنیم، تا قادر به اتصال به سرویس‌های مختلف روی سرور باشیم، باید از قبل Hostname را به درستی تنظیم کرده باشید. همانطور که گفته شد، Hostname یک نام ساده است که شما به سرور خودتان نسبت می‌دهید. اما اینکه FQDN چیست و چه کاربردی دارد مبحثی است که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.

FQDN چیست

Hostname و FQDN سرور

FQDN مخفف چیست؟

FQDN سرنام یا همان مخفف عبارت Fully Qualified Domain Name است. به فارسی معنیِ نام دامنۀ جامع الشرایط را می‌دهد. پس در این سری از آموزش‌های مدیریت سرور لینوکس در سایت آموزش طراحی سایت، هر کجا نامی از این عبارت برده شد، بدانید که منظور همان FQDN است.

مفهوم FQDN

نام دامنه جامع الشرایط یا FQDN یک نام دامنه یا میزبان کامل برای یک رایانه روی شبکۀ اینترنت است. این نام از دو قسمت تشکیل شده است:

  1. Hostname : نام میزبان
  2. Domain Name : نام دامنه

مثلاً FQDN یک سرور ایمیل فرضی می‌تواند mymail.webnology.ir باشد. Hostname در اینجا mymail است و این نام میزبان متعلق به دامنۀ webnology.ir می‌باشد. در این مثال ir یک دامنۀ سطح بالا یا TLD می‌باشد که دقیقاً مثل ریشۀ یک درایو روی رایانۀ شماست.

به همین ترتیب یک نشانی وب می‌تواند FQDN ای مثل www.webnology.ir داشته باشد. که این نام می‌تواند، FQDN سرور وب سایت وبنولوزی باشد. در اینجا www نام هاست یا Hostname است و webnology.ir نام دامنه محسوب شده که جمعاً www.webnology.ir یک FQDN محسوب می‌شود.

زمانی که می‌خواهید به یک سرور متصل شوید، حالا فرقی نمی‌کند که به کدام سرویس آن سرور می‌خواهید متصل شوید، با داشتن Hostname به تنهایی نمی‌توانید این کار را انجام دهید. اما با داشتن FQDN که Hostname قسمتی از آن است، به راحتی می‌توانید با یافتن IP آن سرور به سرور متصل شوید.

از آنجایی که روی اینترنت دو تا سرور یا رایانه می‌توانند Hostname یکسان داشته باشند، اما قادر به داشتن Domain Name یکسان نیستند، پس FQDN یا نام دامنۀ جامع الشرایط هر سرور فرق می‌کند. پس از نظر اتصال به سرور مشکلی به وجود نخواهد آمد.

در همین جا شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که اگر هنوز دامنه‌ای را به سرور متصل نکرده باشید، چطور FQDN را باید تعیین کرد؟ اولاً این کار را شما باید انجام دهید و دست کم یک دامنه به عنوان دامنۀ اصلی سرور باید به آن متصل شود. در ضمن اگر هم این کار را نکنید، سرور شما هنوز با IP که در سطح شبکه یکتا است، قابل دسترس است. اما شما که نمی‌خواهید بازدید کنندگان سایت شما یا استفاده کنندگان سرویس‌هایی مثل وب، ایمیل، FTP و … همیشه از IP برای اتصال به سرور استفاده کنند! در نتیجه حتماً باید یک FQDN یا نام دامنۀ جامع الشرایط برای سرور خود در نظر بگیرید. که نحوۀ تعیین FQDN را در آموزش بعدی خدمت شما عرض خواهم کرد. در این مقاله هدف آشنایی شما با FQDN بود که به نظرم ساده و جامع توضیح دادم. اگر جایی از آموزش‌ها را متوجه نشدید، تکرار خواندن شما را می‌طلبد. خیلی اوقات یک بار خواندن کفایت نمی‌کند.

نکته: هر سرویس روی سرور شما می‌تواند FQDN خاص خودش را داشته باشد که همان نشانی یکتای آن سرویس در سطح اینترنت است.

دیدگاه تان را ارسال کنید.

لطفاً از درج نظرات خارج از موضوع این صفحه خودداری کنید!