اگر تصمیم گرفته باشید که به جای Apache یا Nginx روی سرور خود LiteSpeed را نصب کنید، حتماً متوجه شدید که شما با یک محصول روبرو نیستید! بلکه چندین نسخه از لایت اسپید وجود دارد، که بر اساس آنها باید لایسنس متناظر آن را تهیه نمایید. تقریباً ۸ نوع لایسنس برای لایت اسپید توسط این شرکت عرضه شده که بسته به میزان باری که روی سرور وجود دارد، میتوانید از یکی از این لایسنسها روی سرور خود استفاده کنید.
شرکت لایت اسپید برای اینکه از تمامی مشتریان خودش مبلغ یکسانی را دریافت نکرده باشد، لایسنسهای مختلفی را ارائه کرده. پس هر چقدر لایت اسپید از منابع سرور برای پاسخگویی به درخواستهای سرور بیشتر استفاده کند، هزینهٔ بیشتری هم به گردن مدیر سرور خواهد افتاد. بر همین اساس شرکت لایت اسپید بیشتر روی ۳ نوع محدودیت تمرکز کرده است:
- تعداد دامنههای قابل میزبانی روی سرور
- تعداد Workers یا کارگرهایی که کارشان پردازش درخواستهای بازدیدکنندگان سایتهای روی سرور است.
- میزان RAM یا حافظهٔ سرور
از آنجایی که هر چقدر بازدید روی سرور شما بیشتر باشد، طبیعتاً نیاز به منابع بیشتری مثل RAM خواهید داشت، پس نرم افزار لایت اسپید با بررسی این موضوع متوجه میشود که شما باید لایسنس مناسب این منبع را خریداری و نصب نمایید.
در جدول زیر شما انواع مختلف لایسنسهای لایت اسپید را به همراه میزان منابعی که هر کدام پشتیبانی میکنند را میبینید. در ستون License نام هر لایسنس را میبینید. مثلا اولین نوع FREE Starter است که به صورت رایگان عرضه میشود. این لایسنس تنها بر روی سرورهایی با یک دامنه و با RAM دو گیگابایتی کار میکند. در ضمن تعداد کارگرهای این نوع لایسنس هم فقط یکی است. در شرایطی که یک چنین لایسنسی روی سرور شما نصب باشد و مثلاً دومین دامنه را هم روی سرور اضافه کنید، سایت دوم خطای ۴۰۳ را بر خواهد گرداند. این موضوع برای دیگر لایسنس های لایت اسپید هم صدق میکند. پس شما مجبور به استفاده از لایسنس مناسب نیاز خود هستید.
قویترین و گرانترین لایسنس لایت اسپید Web Host Elite است که هیچ گونه محدودیتی در RAM و Workers و دامنه ندارد. حتی تعداد Workers آن به راحتی از بخش پیکربندی لایت اسپید قابل تنظیم است. به طوری که بسته به میزان قدرت CPU میتوانید تا تعداد زیادی کارگر تعریف کنید که به درخواستهای روی سرور سریعتر پاسخ دهند.
سه تا لایسنس اول معمولاً برای سرورهای شخصی مناسب هستند. اما ۵ تا لایسنس بعدی که با عنوان Web Host متمایز شدند، مختص شرکتها و هاستینگها هستند. به همین دلیل محدودیت دامنه ندارند (Unlimited Domain).
ممکن است همهٔ فروشندگان لایسنس، تمامی انواع لایسنسهای لایت اسپید را نداشته باشند. مثلاً اگر شما به webnolog.net برای تهیه لایسنس لایت اسپید مراجعه نمایید، تنها ۳ نوع آخر لایسنس یعنی Professional و Enterprise و Elite را خواهید دید. البته در کنار اینها، اگر لایسنس رایگان لایت اسپید را هم خواسته باشید، با ارسال یک درخواست پشتیبانی به شما ارائه خواهد شد.
پس الان با مطالعهٔ این توضیحات، دقیقاً میتوانید متوجه شوید که نیاز شما به کدام نوع لایسنس LiteSpeed است. همیشه به خاطر داشته باشید که از لایسنس لایت اسپید روی سرورهایی با منابع کمتر از آن لایسنس هم میتوانید استفاده کنید. ولی برعکس آن امکانپذیر نیست و ممکن است لایت اسپید برای شما کار نکند.
۰ دیدگاه